26 iunie 2012

Evaluare Națională

Revin după 3 săptămâni de pauză, mai nou am 15 ani proaspăt împliniți, am susținut ieri examenul de Evaluare Națională la Limba și Literatura Română, care are rol în admiterea la liceu. Toate au fost bune și frumoase, la subiectul I elevii au primit un text literar, fragment din volumul I al romanului Cireșarii, de Constantin Chiriță, iar la al doilea subiect, elevilor li s-a dat un fragment dintr-un articol despre e-book, scris de Ion Vianu pentru revista Dilemateca.
Exercițiul care a stârnit controverse între toți elevii din această țară și nu numai, deoarece și profesori, presă și oameni de televiziune importanți (e.g. Mircea Badea) și-au exprimat opinia în legătură cu acesta, a fost singurul de tip grilă, exercițiul 3 de la subiectul II. (Deja majoritatea știe despre ce vorbesc.)
Elevilor li s-a dat să numească tipul de subordonată dintr-o frază, având la dispoziție 3 răspunsuri: a. atributivă, b. predicativă, c. subiectivă. Fraza dată era următoarea: Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii.
Răspunsurile au fost împărțite, însă acum bătălia este între subiectivă și predicativă. În baremul de corectare, răspunsul corect era c, deci propoziția era subiectivă. Nu vreau să spun că nu e bine, ci poate sunt eu mai greu de cap și nu înțeleg de ce. Eu am scris că e predicativă, și o să vă explic. Eu am delimitat fraza în felul următor:
Ceea ce mă jenează¹/ este dificultatea răsfoirii²/. 
În opinia mea, prima propoziție este o subordonată predicativă, a cărui termen regent este verbul copulativ "este" din a doua propoziție, cea principală. Prin contragere, este imposibil să contragi la un singur cuvânt, oricare ar fi acesta, cea de-a doua propoziție, și știu că nu mai avea rost să specific asta. Însă subordonata poate fi contrasă în felul următor: Jena este dificultatea răsfoirii. Iar "jena este" devine predicat nominal, unde jena, subordonata contrasă, este nume predicativ. Astfel, prin expansiunea numelui predicativ se ajunge la o subordonată predicativă. Să inversăm topica propozițiilor: Dificultatea răsfoirii este¹/ ceea ce mă jenează²/. Prima propoziție, principală, verbul copulativ "este" introduce o subordonată predicativă. 
Ei bine, în capul meu asta e. NU vreau să fiu criticat sau chiar insultat datorită faptului că mi-am exprimat gândirea, opinia, fie ea chiar și una greșită. Dacă nu am zis bine, aștept să îmi demonstrați voi, alegători ai subiectivei, de ce propoziția subordonată este subiectivă, aștept să vă argumentați alegerea. De asemenea, aștept o argumentare clară din partea ministerului, pentru răspunsul afișat pe barem. Nu semnez petiții și nu fac scandal, cum fac alți ofensați. Poate că am greșit, dar dacă am făcut-o, să mi se explice cum e corect.
Având în vedere că mâine e la mate, sper să nu iasă așa și acolo. Până data viitoare, Cheers! 


6 iunie 2012

Spellbound!

Acesta este numele trupei noastre, o trupă de grunge/thrash metal care s-a înființat cu mai puțin de 6 luni în urmă. Ieri, 5 iunie, am susținut prima noastră reprezentație deschisă, în cadrul Galei Mediului, la Casa de Cultură din Bistrița. Here:


..șiii, nu-mi stă în fire să fac așa ceva, dar ne-am bucura dacă ați da un share, like pe pagina trupei, aici, și știți voi ce. Cam atât, blogul va lua o pauză, că am examene. Ne revedem în iulie! Cheers!