26 iunie 2012

Evaluare Națională

Revin după 3 săptămâni de pauză, mai nou am 15 ani proaspăt împliniți, am susținut ieri examenul de Evaluare Națională la Limba și Literatura Română, care are rol în admiterea la liceu. Toate au fost bune și frumoase, la subiectul I elevii au primit un text literar, fragment din volumul I al romanului Cireșarii, de Constantin Chiriță, iar la al doilea subiect, elevilor li s-a dat un fragment dintr-un articol despre e-book, scris de Ion Vianu pentru revista Dilemateca.
Exercițiul care a stârnit controverse între toți elevii din această țară și nu numai, deoarece și profesori, presă și oameni de televiziune importanți (e.g. Mircea Badea) și-au exprimat opinia în legătură cu acesta, a fost singurul de tip grilă, exercițiul 3 de la subiectul II. (Deja majoritatea știe despre ce vorbesc.)
Elevilor li s-a dat să numească tipul de subordonată dintr-o frază, având la dispoziție 3 răspunsuri: a. atributivă, b. predicativă, c. subiectivă. Fraza dată era următoarea: Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii.
Răspunsurile au fost împărțite, însă acum bătălia este între subiectivă și predicativă. În baremul de corectare, răspunsul corect era c, deci propoziția era subiectivă. Nu vreau să spun că nu e bine, ci poate sunt eu mai greu de cap și nu înțeleg de ce. Eu am scris că e predicativă, și o să vă explic. Eu am delimitat fraza în felul următor:
Ceea ce mă jenează¹/ este dificultatea răsfoirii²/. 
În opinia mea, prima propoziție este o subordonată predicativă, a cărui termen regent este verbul copulativ "este" din a doua propoziție, cea principală. Prin contragere, este imposibil să contragi la un singur cuvânt, oricare ar fi acesta, cea de-a doua propoziție, și știu că nu mai avea rost să specific asta. Însă subordonata poate fi contrasă în felul următor: Jena este dificultatea răsfoirii. Iar "jena este" devine predicat nominal, unde jena, subordonata contrasă, este nume predicativ. Astfel, prin expansiunea numelui predicativ se ajunge la o subordonată predicativă. Să inversăm topica propozițiilor: Dificultatea răsfoirii este¹/ ceea ce mă jenează²/. Prima propoziție, principală, verbul copulativ "este" introduce o subordonată predicativă. 
Ei bine, în capul meu asta e. NU vreau să fiu criticat sau chiar insultat datorită faptului că mi-am exprimat gândirea, opinia, fie ea chiar și una greșită. Dacă nu am zis bine, aștept să îmi demonstrați voi, alegători ai subiectivei, de ce propoziția subordonată este subiectivă, aștept să vă argumentați alegerea. De asemenea, aștept o argumentare clară din partea ministerului, pentru răspunsul afișat pe barem. Nu semnez petiții și nu fac scandal, cum fac alți ofensați. Poate că am greșit, dar dacă am făcut-o, să mi se explice cum e corect.
Având în vedere că mâine e la mate, sper să nu iasă așa și acolo. Până data viitoare, Cheers! 


8 comentarii:

  1. -"Jena este dificultatea răsfoirii. Iar "jena este" devine predicat nominal, unde jena, subordonata contrasă, este nume predicativ. " -
    Defapt aici ai gandit gresit. Daca propozitia o iei "Jena este dificultatea rasfoirii" , atunci jena este subiect si din aceasta cauza "Ceea ce ma jeneaza" este subiectiva. Dar daca ai fi luat prin inversiune schimband topica propozitiei " Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza" , "Ceea ce ma jeneaza" devine predicativa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fie cum o fi, tot nu rezolvam nimic daca ne certam cu totii ca niste imbecili. si nu, nu zic ca am zis corect, poate am gresit, n-am ce face. eu asa am gandit.

      Ștergere
  2. Ai cerut o argumentare. Ti'am spus felul in care au gandit cei care au ales subiectiva si de asemenea, felul in care au gandit cei care au ales predicativa. In mod logic ambele ar fi corecte, dar cum a spus o profesoare de romana de la Universitate: " In gramatica limbii romane exista multe lucruri interpretabile. Depinde si ce facultate ai urmat, deoarece gramatica se face in moduri diferite."

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca ambele varinate sunt corecte , de aia cei din judetul cluj le puncteaza pe amandoua . si totusi , baremul nu se schimba :D ouf .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa le puncteze in toate judetele.
      Cand au pus acea fraza in varianta ar fi trebuit sa se gandeasca la dificultatea ei, care trece de cea medie, admisa in lege. :D

      Ștergere
    2. In metodologie scrie clar ca nu sunt permise exercitii interpretabile.

      Ștergere
  4. Cel putin in judetul Cluj s-a hotarat aseara sa se puncteE amandoua, sa speram ca si la voi ;)

    RăspundețiȘtergere