14 aprilie 2012

Easter

După o lungă pauză cauzată de durere în capul mădularului, au venit și Paștele. Sărbătoare pe care vroiam să o celebrez printr-un comic, dar îmi era prea lene.

Spre deosebire de Crăciun, sărbătoare care ar fi perfectă dacă nu ar fi iarna, unde ăla se naște, 3 magicieni se duc și îi duc cadouri și în fiecare an și noi primim cadouri de la un 'Moș Crăciun', o legendă post-comunistă, paștele (Paștile, nu știu cum îi corect) sunt o sărbătoare la care în prima seară lumea merge la biserică și ia vin cu pâine și-l mâncă treptat în cele 3 zile.

Sărbătoarea în sine este una despre sfârșitul vieții lui Gizăs cel care s-a născut cu mai bine de 3 luni în urmă. Pe el îl acuză că a făcut nuștiu ce și ajunge să fie ucis în noaptea de vineri în felul următor: Îl leagă de o cruce, și ca să nu cadă îi mai bat și niște cuiuțe mici (juma de metru) ici colo (la tăte mâinile și picioarele și pieptul). Peste câtva timp lumea merge la el la mormânt și vede că el nu mai e acolo, apoi se arată la tătă lumea levitând cu un curcubeu de lumină-n juru-i și retrăiește, că am uitat să menționez că pe cruce o murit. Și de atunci în fiecare an, într-o duminică de primăvară (că după cum știți, n-are dată fixă). De acolo și celebrul deja salut "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!"

Bă, voi știți de unde și chestia asta cu ouă roșii? Hai că vă explic. Cică atunci când era Gizăs pe cruce și îi curgea sânge din tăte celulele, mă-sa îi plângea la picioare și avea un coș cu ouă. Când o treminat de plâns ouăle ei erau roșii de la sânjele lu' fiu-so, deci de acolo și tradiția prin care vopsim ouă roșii în fiecare an. Bineînțeles, că românu' tot român îi și mai face pe lângă cele roșii, și albastre verzi și galbene, și mai și amestecă culorile, să fie și mov, portocalii și mai știu io ce.

Părerea mea despre Paști? Paștele e o sărbătoare mai puțin plăcută decât Crăciunul, nu vreau să zic că o urăsc, cum fac alte persoane idioate (că nu poți să urăști sărbătorile decât dacă ești puțin dus), însă prefer atmosfera aia generală de căldură când afară-s minus 20 și peste tot se aud melodiile alea plăcute, de Crăciun.

Cam atât pentru azi, poate-poate apare și un comic cu iepurașu', dar încă nu știu sigur ce aș putea ilustra. Până data viitoare, vă urez să pașteți fericiți, să vă spargeți ouăle, și numa' bine. Cheers!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu