18 martie 2011

Frustrant ep.4 - Despre boschetari.

Dacă toţi vorbesc despre "amărâţii" ăia de pe stradă, hai să zic şi eu.
Ei sunt cerşetorii, năcăjiţii, amărâţii, nevoiaşii sau cum vrei să le zici. Oricum, nicio denumire nu li se potriveşte pentru că:
• Cei mici, ăia de 12-14 ani care vin la tine cu sau fără un frăţior în braţe şi zic "Tanti, da-ţ-ar Dumnezău bube pe burtă dacă nu-mi dai 10 lei." Păi, ei, e obicei cer sume relativ mari, 10 lei, nu un leu. Şi dacă nu le dai te înjură, te scuipă, te blesteamă etc. Dar, dacă eşti prost şi le dai (că nu merită), ei nu îşi iau mâncare cum, citez: "Dă şî mie să-i iau la sorioara mea mai mică nişte salam că n-are ce să mănâncă.", că îşi iau lor ţigări şi beutură, sau, unora li se ia banii de către părinţi care îi consumă tot pe alcool sau tutun. Dacă le dai mâncare, ori o refuză, ori o iau şi după douăj' de metri, o aruncă la tomberon. Şi, ia stai, de ce să le dai tu banii tăi, a mă-tii sau a lu' taică-to pe care i-ai/au făcut din greu?! Mecanicii mai ales, caută ucenici. De ce nu îşi iau o slujbă?
• Cei maturi, dar nu bătrâni, care stau lipiţi de un perete cu un picior legat la spate ca să pară şchiopi, ciungi sau cum le-or zice. No, ăia nu merită. Ştiu că n-au casă, unii nici familie, dar dacă le dai un leu, ei merg şi îşi iau chiar alcool sanitar (spirt) şi se-mbată şi îi vezi dormind pe bănci în parcuri. Ei câştigă cel mai mult, pentru că stau cu picioru' la spate, şi unii îi cred, şi cu pălăria în mână şi în pălărie lasă doar monede, dar dacă îi caţi în haine, găseşti şi bancnote de 50. Ei sunt cei mai puţin nevoiaşi, pentru că s-a făcut un studiu că ăştia fac până la 500 lei pe zi.
• Cei bătrâni, amărâţi. Poate că sunt mai prostănac dar pe ăştia chiar îi cred. Pe majoritatea. Chiar şi ei câştigă mult, dar ei fac ceva cu banii ăia, pentru că, majoritatea fiind bolnavi, îşi iau medicamente. La bătrâni le mai dau uneori.
Majoritatea sunt ţigani, şi din punctul ăsta de vedere, eu am ceva cu ţiganii.
Cam atât. Mai ai tu ceva de zis despre ăştia? Comentează. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu